flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Захист за стандартом

11 лютого 2014, 11:14

 Вироблені єдині критерії оцінювання діяльності адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу в кримінальному процесі

Через стандарти якості надання безоплатної вторинної правової допомоги зламано вже чимало списів, на цю тему проведено багато круглих столів. І ось нарешті наприкінці минулого року відбулася презентація проекту цих стандартів у рамках заходу, присвяченого розвитку найкращих практик захисту. Крім цього, на ній були представлені громадськості методичні рекомендації, покликані допомогти «безоплатним» адвокатам.


Інструмент для адвокатів


Проблему розроблення стандартів якості надання безоплатної вторинної правової допомоги
неодноразово вносили в порядок денний засідань Ради адвокатів України, на цю тему дискутували практики і теоретики. Насамперед було вирішено, що стандарти повинні неодмінно розробляти адвокати і ніхто інший. Саме тому до складу робочої групи увійшли представники професійного співтовариства — захисники, котрі займаються наданням або організацією надання БВПД, члени РАУ, регіональних РА і КДКА, вчені, які спеціалізуються в галузі кримінального процесу. На останньому засіданні РАУ 17 грудня 2013 року за проект проголосувала більшість, тепер він має бути затверджений наказом Міністерства юстиції і, ймовірно, вже в січні 2014-го буде введений у дію.

«Робоча група швидше не створила, а записала стандарти, які вже витали у повітрі, вже з’явилися в результаті практики, — сказав, представляючи проект, директор Координаційного центру за надання правової допомоги Андрій Вишневський. — Це робочий документ, який має постійно удосконалюватися. Передусім це інструмент для адвокатів».

Стандарти регламентують поведінку адвоката на досудовій і судовій стадіях. Наприклад, зобов’язують захисника під час судового процесу не просто ходити на засідання, а брати активну участь у дослідженні
доказів, зокрема заявляти необхідні клопотання, здійснювати прямий допит свідків захисту і перехресний допит свідків обвинувачення, виступати в судових дебатах, у разі незгоди клієнта з рішенням суду складати і подавати відповідні скарги тощо.

При цьому адвокат залишається незалежним у виборі стратегії і тактики захисту. За словами представників Координаційного центру з надання правової допомоги, стандарти грунтуються на принципах верховенства права, законності, конфіденційності, домінування інтересів клієнта, запобігання корупції, компетентності і сумлінності при виконанні захисником своїх обов’язків.

За словами А.Вишневського, дотримання цих стандартів з часом має стати обов’язковим для всіх адвокатів, які надають БВПД за контрактом із відповідним центром з надання БВПД. Інші захисники — вільні у своєму виборі. Разом з тим, на думку директора центру, введення стандартів допоможе клієнтові зрозуміти, наскільки якісну послугу він отримує. «Вже сьогодні значна частина адвокатів, які надають БВПД, демонструють вищий рівень захисту, ніж звичайні адвокати. Стандарти дозволять забезпечити однаково високу якість захисту. Завдяки стандартам клієнт завжди зможе зорієнтуватися, чого
саме він повинен очікувати від найнятого ним або державою адвоката», — відзначив А.Вишневський.

Передбачається, що оцінювання якості надання адвокатами безоплатної правової допомоги у кримінальному процесі відповідно до розроблених стандартів здійснюватиметься за поданнями центрів БВПД спеціальними комісіями, створеними радами адвокатів регіонів.

Методички — для єдності

Крім того, під час заходу було презентовано методичні рекомендації, розроблені спеціально для адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу. В них можна знайти, наприклад, керівництво, як повинен діяти захисник на первинному етапі — при затриманні або при вирішенні питання про обрання, скасування або зміну запобіжного заходу тощо.

«Наші методички розраховані насамперед на практичну роботу. Вони покликані допомогти кожному адвокатові, наприклад, при виїздах на затримання. У методичних рекомендаціях містяться, по-перше, певні посилання на практику Європейського суду, Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод. Ми прагнули роззробити їх так, щоб навіть той адвокат, який не ознайомлений з
конвенцією, з практикою ЄСПЛ, міг скористатися нашими рекомендаціями», — розповіла про результати своєї роботи одна з авторів Тетяна Сивак.

А ось на думку директора Хмельницького обласного центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Наталії Степіної, головне в методичних рекомендаціях — можливість виробити єдиний підхід до здійснення захисту різними адвокатами. «У цьому випадку ми привчимо слідчих, прокурорів, суддів працювати саме так, як необхідно за законом, — говорить Н.Степіна. — Проте якщо кожний адвокат на свій власний розсуд здійснюватиме захист, не дотримуючись певних положень закону, єдиного підходу, єдиної практики застосування законодавства, ми нічого не зможемо домогтися».

За словами Н.Степіної, поштовхом до створення нинішніх методичних рекомендацій, зокрема, стали зміни в законодавстві — ухвалення законів про БПД, «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», нового КПК. Зрозуміло, практика їх застосування поки що не сформувалася. Методичні рекомендації щодо цього мають допомогти адвокатам (насамперед — тим, які надають БПД).

«Ми зрозуміли: перше, що потрібно адвокатові, який надає БПД, у ситуації, коли працюють нові закони, — це
прості рекомендації, — щоб, отримавши доручення і виїхавши на затримання, він міг узяти з собою цю книжечку, прочитати її, і після цього знав, як йому діяти в будь-якій ситуації. Тоді ми вирішили, що рекомендації слід подати у вигляді алгоритму дій: куди прийти, які документи надати, з ким поспілкуватися, які документи скласти, які — оскаржити тощо. Тому було розроблено і підготовлено пріоритетні теми, які необхідно викласти в рекомендаціях, — розповіла Н.Степіна і підсумувала: — Я згодна з А.Вишневським стосовно того, що ці рекомендації зможуть використовувати не тільки адвокати системи БПД, а й інші захисники. І я думаю, що поява таких методичних рекомендацій, розповсюдження їх серед адвокатів ще більше об’єднає адвокатське співтовариство».

Представили адвокатам і два збірники порад, в яких можна знайти регіональні і міжнародні стандарти, що стосуються прав підозрюваних і обвинувачених у кримінальних правопорушеннях і практики раннього доступу до правової допомоги. Вони грунтуються на стандартах конвенції, практиці ЄСПЛ.

Джерело: zib.com.ua