flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Право інформувати і бути проінформованим

 Право інформувати і бути проінформованим визнане, як одне з фундаментальних прав особи у сучасному суспільстві.

Питання діяльності судової влади в Україні становить великий суспільний інтерес, тим більше, що на теперішній час судова система перебуває в процесі реформування і наближення до європейських стандартів. За роки незалежності в Україні було запроваджено засади інстанційної побудови судової системи, створення системи апеляційного та касаційного оскарження судових рішень на заміну судового нагляду; сформовано адміністративну юстицію (прийнято Кодекс адміністративного судочинства, утворено систему адміністративних судів на чолі з Вищим адміністративним судом), встановлено судовий контроль за законністю затримання та арешту осіб, визначенням винятків з таємниці листування, телефонних розмов, телеграфної та іншої кореспонденції, а також за застосуванням інших обмежень прав та свобод людини і громадянина, вільний доступ до публічної інформації, тощо.

Так одним з видів інновації в судочинстві є розробка та успішне запровадження в роботі спеціальної програми «Діловодство 3», що значно спрощує ведення діловодства в судах, забезпечує автоматизовану систему розподілення справ між суддями на підставі випадкового вибору.

Також приділено за останній час особливу увагу до статистичних показників, які висвітлюють тенденцію зростання або зменшення певних категорій справ, звернень до суду певних категорій осіб (за віком, соціальною ланкою, тощо) з метою встановлення показників, щодо законодавчої, політичної та правової культури населення, стану законності в країні та реальності забезпечення правового статусу будь-якої особи, стану реалізації гарантованих державою основних прав і свобод.

У свою чергу Теплодарський міський суд Одеської області, який засновано на підставі Указу Президента України № 1341 від 9 грудня 1997 року, є одним з представників судової гілки влади в особі суду загальної юрисдикції, першої інстанції, який безпосередньо приймає активну участь в процесі реформування та забезпеченні захисту прав, свобод й законних інтересів громадян та держави, здійснюючи правосуддя шляхом розгляду цивільних, кримінальних, адміністративних справ та справ про адміністративне правопорушення. У Теплодарському міському суді Одеської області та в судовій системі в цілому одним з напрямків є прогресивний розвиток інформованого суспільства, формування юридичних знань та правил доступу до публічної інформації. А також підвищення сформованого позитивного світогляду громадян у відношенні до судової влади. Такими напрямками є: оприлюднення судових рішень в єдиному державному реєстрі судових рішень у кількості 3457, де кожний бажаючий може ознайомитись з рішеннями Теплодарського міського суду Одеської області; проведення Дня Відкритих Дверей суду, на тему: "Відкритість суду - крок на зустріч громадськості" де учням Теплодарської загальноосвітньої школи надано можливість ознайомитись з діяльністю суду, його структурою та функціями; створення Веб-сторінки (td.od.court.gov.ua)  Теплодарського міського суду Одеської області, яка дає можливість отримувати необхідну інформаційну допомогу по зверненню до суду, законодавством, датою та часом призначених до судового розгляду справ та іншою корисною інформацією, тощо.

Таким чином на сьогоднішній день головним і відчутним індикатором ефективності судової системи та інформованості є частота звернень громадян до суду. Оскільки прозорість в діяльності суду дає вільний простір реалізації права свободи вираження, права на інформацію та можливості захисту своїх прав та інтересів.

 

 

В.о керівника апарату суду      Бреус В.В.